Uygulamayı, telefonunuzda bulunan QR Kod okuyucu ile aşağıda bulunan QR Kodu okutarak indirebilirsiniz.
Birbirinden güzel adaları ve plajları ile öne çıkan Hırvatistan, pek çok kişi tarafından Adriyatik incisi olarak tanınır. Doğası ve coğrafyası ile her yıl binlerce turisti kendine çeken ülke; Balkanlar, Orta Avrupa ve Akdeniz’in kesişme noktasında kalır. Eğer bu ülkeye gitmeyi düşünüyorsanız, Hırvatistan gezi rehberi yazımızı okuyarak kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Bulunduğu Kıta: |
Avrupa |
Başkenti: |
Zagreb |
Ülke Kodu: |
HR |
Resmi Dili: |
Hırvatça |
Yüz Ölçümü: |
56.594 km² |
GMT ile Arasındaki Fark: |
GMT +1 |
Telefon Kodu: |
+385 |
Alan Adı Uzantısı: |
.hr |
Para Birimi: |
Euro |
Hırvatistan’ın resmi dili Hırvatça’dır. Ayrıca yaşlı nüfus içinde Almanca ve genç nüfusta da İngilizce bilenlerle karşılaşmak mümkündür.
Toplam 20 idari bölgeden ve 1 başkentten oluşan Hırvatistan’ın başkenti, Zagreb’dir.
Hırvatistan; Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’nın birleştiği noktada yer alır. Ülkenin kıyısı ise tamamen Adriyatik Denizi’nde kalır.
2021 sayımına göre Hırvatistan’ın nüfusu, 3.871.833’tür.
GMT+1 saat diliminde yer alan Hırvatistan, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.
Avrupa Birliği’nin en yeni üyelerinden olan Hırvatistan, 1 Ocak 2023 tarihine kadar Hırvatistan Kunası kullanırken; bu tarihten sonra Euro para birimine geçmiştir.
Hırvatistan’da priz tipi C, F ve ülkedeki voltaj akımı 230 V’dur.
Hırvatistan’da yıllık ortalama sıcaklık 13 °C’dir.
Köppen iklim sınıflandırmasına göre Hırvatistan, ılık ve yağmurlu karasal iklim etkisindedir.
Ülkenin toplam yüz ölçümü, 56.594 km²’dir.
Resmi adı Hırvatistan Cumhuriyeti olan ülkenin yönetim şekli, parlamenter demokrasidir.
%37’si ormanla kaplı olan Hırvatistan’ın bitki örtüsü makidir.
Hırvatistan’ın ekonomisi kağıt, tekstil, plastik sanayi, kimyasal, elektronik ve turizme dayanır.
Bir Avrupa ülkesi olan Hırvatistan, kıyısı Adriyatik Denizi’ne uzanan bir ülkedir. Doğusunda Sırbistan, kuzeydoğusunda Macaristan, kuzeybatısında Slovenya, güneydoğusunda Bosna-Hersek ve Karadağ yer alır. Batıda ve güneybatıda ise İtalya ile komşu olan Hırvatistan, bu ülkeyle deniz sınırını paylaşır.
Türkiye’den Hırvatistan’a gitmek için en yaygın kullanılan ulaşım yöntemi, havayoludur. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Zagreb Havalimanı’na uçuşlar bulunuyor. Direkt uçuş seferi ile İstanbul’dan Zagreb’e yaklaşık 2 saat 10 dakikalık bir yolculukla ulaşmanız mümkündür. İstediğiniz tarihlerde Hırvatistan uçak bileti bulmak ve uygun fiyatlı seçenekler için Pegasus’u ziyaret edebilirsiniz.
Hırvatistan’da ulaşım için kullanılan alternatifler arasında otobüs, tramvay, füniküler yer alır. Toplu taşımanın yaygın olduğu ülkede, bulunduğunuz şehre göre ulaşıma aracı tercih edebilirsiniz. Zagreb gibi büyük şehirlerde daha fazla toplu taşıma seçeneği varken; küçük şehirlerde bir yerden bir yere yürüyerek de ulaşmanız mümkündür.
Türkiye’den Hırvatistan’a gitmek istiyorsanız, Zagreb Havalimanı’na uçuş seferleri bulabilirsiniz. Havalimanı’nda indikten sonra şehir merkezine gitmek için 290 numaralı otobüse binebilirsiniz. Yaklaşık 35 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz havalimanına iner inmez 7/24 çalışan taksilere binebilir ve konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Havalimanında bulunan araç kiralama şirketlerini tercih ederek özel aracınıza sahip olabilirsiniz.
Hırvatistan’da demiryolu ile şehirler arasında oldukça rahat bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Başkent olan Zagreb’de 15 ayrı güzergaha sahip tramvay ile şehirde dilediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehrin Gornji Grad bölgesi ile Donji Grad bölgesini birleştiren füniküler hattını da tercih edebilirsiniz.
Hırvatistan’a giden turistlerin konaklamak için en çok tercih ettiği şehirlerden biri başkent olan Zagreb’dir. Gelişmiş bir kent olan Zagreb, aynı zamanda turistik açıdan da zengindir. Şehirde hem merkezde hem de şehre uzak noktalarda pek çok otel bulmanız mümkündür. Ayrıca turistik bir şehir olduğundan otel sayısı fazladır ve her bütçeye hitap eder.
5.000 kilometreyi aşan kıyı şeridi ile turistlerin ilgisini çeken Dubrovnik ise yaz tatili için en ideal bölgelerden. Berrak suyu ve tertemiz plajları ile tercih edilen bu şehir, su sporları da dahil olmak üzere pek çok aktiviteyi yapabileceğiniz bir yer.
Hırvatistan’ın birbirinden güzel şehirleri ve adaları, her turist tarafından görülmeye değer. Hırvatistan gezilecek yerler bakımından zengin bir ülke olduğundan keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Ülkeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında şunlar vardır:
Ülkenin başkenti olan bu şehir, özellikle Barok mimarisi ile dikkat çeker. Düzenli ve temiz sokaklara sahip Zagreb, kültür sanat bakımından oldukça gelişmiştir. Şehre gittiğinizde Zagreb Katedrali’ni, Tkalciceva Caddesi’ni ve Jelacic Meydanı’na mutlaka uğramalısınız.
Dalmaçya Kıyıları’nın güney kısmında kalan Dubrovnik, Adriyatik’in en güzel şehirlerindendir. 194 metre surla çevrili bu şehrin Stari Grad sokaklarında mutlaka gezmelisiniz. Ayrıca Dominikien Manastırı, Sponza Sarayı ve Fransisken Manastırı’nı da görmelisiniz.
En güzel sahil kenti seçilen Rovinj, Hırvatistan’ı şirin bir kasabası. Tepede bir kilise bulunur ve tepeye çıkan yol boyunca dar patikalarca sıralı rengarenk evler vardır. Sıra sıra teknelere ev sahipliği yapan limanı, Porton Biondi Plajı ve bakir koyları mutlaka görmelisiniz.
Sakin bir seyahat planlıyorsanız, Dalmaçya Kıyıları’ndaki bu adayı ziyaret edebilirsiniz. Hırvatistan adaları arasında popüler bir ada olmasına rağmen huzurlu ve romantik bir ambiyansa sahiptir. Ortaçağdan kalma manastırları ve Roma’da kalma antik eserleri burada görebilirsiniz.
Hırvatistan’da kültürel ve geleneksel değerleri yansıtan pek çok festival düzenlenir. Bunlar:
Hırvatistan’ın mutfağı, ülkenin tarih boyu yaşadığı kültürel olayın etkileriyle gelişmiştir. Coğrafya olarak da bulunduğu bölgeden dolayı farklı kültürlerin etkisinde olan Hırvatistan, kendine özgü bir mutfak kültürüne sahiptir. Hırvatistan’a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken yöresel yemekler şunlardır:
Hırvatistan tatilinizden dönerken sevdiklerinize alabileceğiniz pek çok hediye vardır. El sanatları bakımından gelişen Hırvatistan’da orijinal dokuma, nakış ve dikiş ürünlerine rastlayabilirsiniz. Lavanta üretiminin yaygın olduğu Hvar ve Dalmaçya’da; kremler, kokular, keseler bulabilirsiniz. Ayrıca Hırvatistan, seramik ve ahşap işlemeciliğinde de oldukça iyidir.
Hırvatistan’ın gece hayatı oldukça renklidir. Turistik bir ülke olduğu için özellikle kalabalık şehirlerde her kesime uygun bir eğlence mekanı bulmak mümkündür. En güzel adalardan olan Duvrovnik’te gece hayatı, özellikle sahil partileri ile sabaha kadar devam eder. Zagreb, ülkenin en iyi gece kulüplerine ev sahipliği yapar. Canlı kulüplerin yanı sıra sakin publar da bulmanız mümkündür. Pag Adası ise festival tadında geçen gece hayatı ile özellikle gençlerin ilgi odağıdır.
Hırvatistan’a gitmek için vize başvurusu yaparken iş, eğitim, turistik gibi farklı vize türleri arasından seyahat amacınıza uygun olanı seçmelisiniz. Randevunuzu alıp evraklarınızı tamamladıktan sonra konsolosluğa bu evrakları teslim etmelisiniz. Eğer yeşil, gri ya da siyah pasaporta sahipseniz; Hırvatistan’a vize olmadan 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla giriş yapabilirsiniz. Bordo pasaporta sahipseniz, vize başvurusu yapıp onay aldıktan sonra ülkeye gidebilirsiniz.
Telif hakkı © 2024 Tüm hakları saklıdır